Najľahší domáci nekysnutý chleba
Aj Vám už prerastajú cez hlavu informácie o nezdravosti pšenice? Cítite sa po zjedení chleba nafučaný? Máte po krk umelých prísad, farbív a éčok? Nie ste lenivý? Ak ste aspoň na tri otázky odpovedali áno, tak ste na najlepšej ceste k tomu, aby ste si doma upiekli fajnový zdravý chleba. Bez pšenice, bez "domácej chlebovej pekárne", bez vajec, bez kvásku. Naozaj je to veľmi veľmi jednoduché, až sa obávam, že po rozšírení tohto receptu budú ľudia nákup chleba z obchodu bojkotovať.
Čo nám treba:
V čom sa to pečie?
Postup:
Zapneme si trúbu, necháme ju vyhriať na 19 stupňov. Do misy si dáme múku, do ktorej dáme sódu bikarbónu, soľ, cukor a dobre to premiešame. Pridáme celý jogurt a vidličkou to spojíme, nemágame rukami, iba vidličkou. Na spodu misy môže ostať trocha múky, to je normálne. Cesto spracovávame výhradne vidličkou, keď sa hmota spojí, naberieme jemný bochníček pomúčnenými rukami a dáme ho do jánskej misy na pečiaci papier. Vrch môžeme poprášiť múkou, aby dostal po upečení výzor chleba.
Chleba dáme do trúby a nepretržite pečieme 50-55 minút. Keď je hotový, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke, môžeme prikryť utierkou. Hlavne - nedávať do sáčku v žiadnom prípade.
Krájame ho na druhý deň ráno, kôrku bude mať trošku obschnutú ako klasický chleba. Ale tak to má byť. Chleba vydrží tak max. 3 dni asi. Záleží, ako veľmi Vám chutí a s koľkými ľuďmi sa o neho podelíte.
Recept sa volá inak - Irish bread - teda má to byť pravý írsky chleba.
A čo je to tá špalda?
Špalda je podobná pšenici, no nie je jej príbuzná ani s ňou krížiteľná. Z tohto dôvodu nie je zaujímavá pre chovné a génové spracovanie. Na umelo hnojených pôdach sa jej nedarí a rastie horšie. Pri príliš silnom hnojení upadá, pretože má veľmi jemné steblo. Jej slamu preto zvieratá veľmi radi konzumujú ako krmivo. Ak sa aj dostane do blízkosti pesticídov, tak uhynie.
Viac info som vygúglila tu: http://clanky.ezofit.sk/2009/07/ucenie-sv-hildegardy-z-bingenu-ii-cast/
Toto je môj up-grade špaldového chleba, sú tam slanečky, resp. mali byť ančovičky, ale tie som v obchode nedostala kúpiť. |
- 400-450g špaldovej múky (hladkej), majú ju napríklad v Kauflande a 1 kg stojí 2,39 eura
- 400g biely jogurt (klasický biely, najlepšie, ak je BIO, ja dávam BIO Selčanský, stojí 89 centov, v žiadnom prípade nie nízkotučný!)
- Lyžička sódy bikarbóny (tá klasická, v tej mini bielej krabičke, v žiadnom prípade nie droždie alebo prášok do pečiva)
- Lyžička obyčajnej soli
- Lyžička obyčajného cukru
V čom sa to pečie?
- Jánska misa
- Papier na pečenie
Postup:
Zapneme si trúbu, necháme ju vyhriať na 19 stupňov. Do misy si dáme múku, do ktorej dáme sódu bikarbónu, soľ, cukor a dobre to premiešame. Pridáme celý jogurt a vidličkou to spojíme, nemágame rukami, iba vidličkou. Na spodu misy môže ostať trocha múky, to je normálne. Cesto spracovávame výhradne vidličkou, keď sa hmota spojí, naberieme jemný bochníček pomúčnenými rukami a dáme ho do jánskej misy na pečiaci papier. Vrch môžeme poprášiť múkou, aby dostal po upečení výzor chleba.
Chleba dáme do trúby a nepretržite pečieme 50-55 minút. Keď je hotový, vyberieme z rúry a necháme vychladnúť na mriežke, môžeme prikryť utierkou. Hlavne - nedávať do sáčku v žiadnom prípade.
Krájame ho na druhý deň ráno, kôrku bude mať trošku obschnutú ako klasický chleba. Ale tak to má byť. Chleba vydrží tak max. 3 dni asi. Záleží, ako veľmi Vám chutí a s koľkými ľuďmi sa o neho podelíte.
Recept sa volá inak - Irish bread - teda má to byť pravý írsky chleba.
Zdravé víkendové raňajky za pomoci špaldového chleba. Mňam! |
A čo je to tá špalda?
Špalda je podobná pšenici, no nie je jej príbuzná ani s ňou krížiteľná. Z tohto dôvodu nie je zaujímavá pre chovné a génové spracovanie. Na umelo hnojených pôdach sa jej nedarí a rastie horšie. Pri príliš silnom hnojení upadá, pretože má veľmi jemné steblo. Jej slamu preto zvieratá veľmi radi konzumujú ako krmivo. Ak sa aj dostane do blízkosti pesticídov, tak uhynie.
Viac info som vygúglila tu: http://clanky.ezofit.sk/2009/07/ucenie-sv-hildegardy-z-bingenu-ii-cast/
Omyl-spalda je druh rozpadave psenice, neni vhodna pro ludi s bezlepkovou dietou.Priste vice gooooglit
OdpovedaťOdstrániť