MURGH MAKHANI - Butter Chicken

Butter Chicken - (pozn.: recept z knihy Gordon Ramsay Great Escape)

Na mäso potrebujeme: 
  • 800 g vykostenýchy a odkožených kuracích stehienok (dostaniu aj v kauflande) - nakrájaných na 3-4 cm kusy
  • 2 strúčiky cesnaku olúpané a pretlačené
  • 2 cm zázvoru olúpaného a nastrúhaného (môžeme použiť aj sušený, asi 1 kávovú lyžičku)
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky mletého čili (alebo mletej štipľavej papriky)
  • 1 1/2 lyžice citrónovej šťavy (z čerstvého citróna)
  • 75 ml obyčajého bieleho jogurtu( nie smotanový, nie nízkotučný)
  • 1/2 korenia garam masala (dostať v špecializovanej predajni)
  • 1/2 mletej kurkumy (dostať aj medzi koreninami, prípadne v špecializovanom obchode)
    1 lyžička drveného kmínu
  • 1-2 lyžice rastlinného oleja

 

Na omáčku potrebujeme:
  • 1 1/2 lyžice obyčajného masla
  • 2 strúčiky cesnaku olúpané a pretlačené
  • 2 cm zázvoru olúpaného a nastrúhaného (môžeme použiť aj sušený, asi 1 kávovú lyžičku)
  • 1/2 lyžičky mletého kardamónu (prípadne roztlčené zrnká)
  • 1 lyžičku meltého koriandru
    1 lyžičku korenia garam masala
  • 2 bobkové listy
  • 1 lyžičku kurkumy
  • 1 lyžičku čili prášku (alebo štip. mletá paprika)
  • 275 ml paradajkového pretlaku (môže byť ten klasický v konzervičke)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 40g obyčajného masla
  • 100 ml trvanlivej smotany (šľahačky) - NIE nízkotučnej nia na VARENIE

Postup:
Kura dáme do misy spolu s cesnakom zázvorom soľou čili a citrónovou šťavou. Všetko dobre premiešame a zakryjeme, necháme odpočívať 30 min. Spojíme si jogurt s koreniami garam masala, kurkumu kmín a všetko spolu s kuraťom premiešame a necháme odležať aj 3 hodinky (minimálne však 1/2hodinky) v chladničke. Predhrejeme si omastenú panvicu na ktorej opekáme kracie kúsky z oboch strán do chrumkava (do hneda) na vysokej teplote z oboch strán. 
 

Omáčka:
Roztopíme maslo na panvici a pridáme cesnak a zázvor Smažíme chvíľu a pridáme ostatné koreniny (kardamón, koriander, 2 bobkové listy., garam masala, kurkumu a čili. Smažíme kým sa koreniny nespoja a nezačnú voňať (pozor aby sme ich neopekali moc silno, aby sa nespálili). Do korenín pridáme rajčinové pyré (pretlak a citrónovú šťavu), varíme chvíľu a stále miešame. Pridáme kuracie kúsky a opekáme ďalej v paradajkovom základe aešte aspoň ďalších 5 minút, aby sa nám narýchlo opečené kura prepieklo. Nakoniec pridáme maslo a smotanu a varíme, až kým omáčka nezačne vrieť, potom ešte chvíľu varíme, aby sa zredukovala a spojili sa chute.

Podávame s ryžou, a dobrú chuť.

Komentáre

Obľúbené príspevky