MURGH MAKHANI - Butter Chicken
Butter Chicken - (pozn.: recept z knihy Gordon Ramsay Great Escape)
Na mäso potrebujeme:
- 800 g vykostenýchy a odkožených kuracích stehienok (dostaniu aj v kauflande) - nakrájaných na 3-4 cm kusy
- 2 strúčiky cesnaku olúpané a pretlačené
- 2 cm zázvoru olúpaného a nastrúhaného (môžeme použiť aj sušený, asi 1 kávovú lyžičku)
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého čili (alebo mletej štipľavej papriky)
- 1 1/2 lyžice citrónovej šťavy (z čerstvého citróna)
- 75 ml obyčajého bieleho jogurtu( nie smotanový, nie nízkotučný)
- 1/2 korenia garam masala (dostať v špecializovanej predajni)
- 1/2 mletej kurkumy (dostať
aj medzi koreninami, prípadne v špecializovanom obchode)
1 lyžička drveného kmínu - 1-2 lyžice rastlinného oleja
- 1 1/2 lyžice obyčajného masla
- 2 strúčiky cesnaku olúpané a pretlačené
- 2 cm zázvoru olúpaného a nastrúhaného (môžeme použiť aj sušený, asi 1 kávovú lyžičku)
- 1/2 lyžičky mletého kardamónu (prípadne roztlčené zrnká)
- 1 lyžičku meltého
koriandru
1 lyžičku korenia garam masala - 2 bobkové listy
- 1 lyžičku kurkumy
- 1 lyžičku čili prášku (alebo štip. mletá paprika)
- 275 ml paradajkového pretlaku (môže byť ten klasický v konzervičke)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 40g obyčajného masla
- 100 ml trvanlivej smotany (šľahačky) - NIE nízkotučnej nia na VARENIE
Postup:
Kura dáme do misy spolu s
cesnakom zázvorom soľou čili a citrónovou šťavou. Všetko dobre
premiešame a zakryjeme, necháme odpočívať 30 min. Spojíme si
jogurt s koreniami garam masala, kurkumu kmín a všetko spolu s
kuraťom premiešame a necháme odležať aj 3 hodinky (minimálne
však 1/2hodinky) v chladničke. Predhrejeme si omastenú
panvicu na ktorej opekáme kracie kúsky z oboch strán do chrumkava
(do hneda) na vysokej teplote z oboch strán.
Omáčka:
Roztopíme maslo na
panvici a pridáme cesnak a zázvor Smažíme chvíľu a pridáme
ostatné koreniny (kardamón, koriander, 2 bobkové listy., garam
masala, kurkumu a čili. Smažíme kým sa koreniny nespoja a nezačnú
voňať (pozor aby sme ich neopekali moc silno, aby sa nespálili).
Do korenín pridáme rajčinové pyré (pretlak a citrónovú šťavu),
varíme chvíľu a stále miešame. Pridáme kuracie kúsky a opekáme
ďalej v paradajkovom základe aešte aspoň ďalších 5 minút, aby
sa nám narýchlo opečené kura prepieklo. Nakoniec pridáme maslo a
smotanu a varíme, až kým omáčka nezačne vrieť, potom ešte
chvíľu varíme, aby sa zredukovala a spojili sa chute.
Podávame s ryžou, a dobrú chuť.
Komentáre
Zverejnenie komentára