VIEM ČO JEM
Žijeme v dome, keď ľudia nemajú poriadne čas venovať sa samým sebe. Ukracujeme tak z toho najvzácnejšieho - a to je naše zdravie. V záplave super a hyper marketov častokrát bez akéhokoľvek uvažovania hádžeme do košíka jedlo, ktoré by sme za normálnych nestresových okolností nezjedli, a to už nehovorím o tom, z čoho všetkého sa to jedlo poskladalo, kým ho uložili do krabičky alebo vložili do obalu. V obchode sa častokrát v záplave najnovších produktov stratíme a sme dezorientovaní z toľkého výberu. Bola by to téma asi na dlho, kebyže to tu rozoberám, ale k veci... Neotravujme naše telo prijímaním nezdravej stravy a radšej sa zabavte prípravou domácich chutných a zdravých jedál.
A moje heslo znie: "VIEM ČO JEM"
A začnime trebárs raňajkami. Raňajky sú (ako sa hovorí) najdôležitejšie jedlo dňa. Ja sa celkom k tomuto názoru neprikláňam, pre mňa sú raňajky dôležité len vtedy, ak som deň predtým robila fyzickú činnosť (čo u mňa znamená tréning v posilňovni, vonku, beh, atď.), pri ktorej som namáhala svalstvo a celé telo. Vtedy na druhý deň potrebujem mať zdravé raňajky. Inak neraňajkujem, a to preto, lebo jednoducho keď deň predtým (neskoro popoludní, večer) necvičím, na druhý deň nebývam hladná.
A tu je môj typ na veľmi zdravé raňajky.
Domáce chrumkavé müsli
Potrebujeme:
- obyčajné ovsenné vločky asi 350 g
- oriešky (lieskové, vlašské, mandle) - tak asi za hrsť
- sušené brusnice, prípadne hrozienka - tak asi za hrsť
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžička medu
Príprava:
Rozohrejeme si suchú panvicu, vložíme na ňu vločky a necháme ich opekať. Vločky počas opekania treba občas miešať, tak aby sa nám pekne opekali, alebo namiesto miešania nadhadzujeme panvicu, ak sa nám troška prichytili, nevadí, keď už vidíme, že sú vločky troška opečené (mali by zmeniť troška farbu - stmavnúť), pridáme oriešky, posypeme vločky cukrom, znova opekáme, vločky sa začnú trocha prichytávať na panvici, lebo cukor začne jemne karamelizovať, ale to nevadí, vločky opečieme do chrumkava a miešame tak, aby sme ich nemali veľmi nalepené na panvici. Keď už chytia farbu do hneda, vypneme sporák a vmiešame lyžicu medu (môžeme ju úplne vynechať) a sušené ovocie. Vločky treba občas ešte premiešať, lebo sa zvyknú prichytiť na panvici. Keď nám úplne vychladnutú, uskladníme si ich do väčšej nádobky a používame ako zdravé raňajky do mlieka či jogurtu. Dobrú chuť :)
Komentáre
Zverejnenie komentára